Av
Emma Brännman

Best Minimalist Running 7 2019 Women For The Shoes Reviewed wN08nvOm


TORUP. Efter ett hektiskt år får Statarmuséet snart slå sig till ro över julen. Museichefen blickar tillbaka på året som gått och konstaterar att väldigt mycket har hänt.
2015 har varit ett speciellt år för Statarmuseet då det firat 20-årsjubielum.
– Det har varit ett besynnerligt år. Det har funkat likadant i 20 år, men det här året har varit annorlunda på många sätt, säger musiechefen Barbro Franckie.
Ett boksläpp, en ombyggnation, nya utställningar och en uppgradering till den högsta kravcertifieringen i caféet är några av förändringarna under året. Men den händelse som sticker ut mest för Barbro Franckie är att muséet fått en godkänd djurpark.
– Månne Sveriges minsta, men ändå. Så till vår stora glädje kan besökarna även i fortsättningen träffa våra grisar, höns och kaniner.

Årlig julefrid

Kring djurparken har det krävts mycket jobb.
– Även om vi är få har vi klarat av allt arbete, trots att det varit jubileumsår.
I helgen kröner statarmuseet året med sin årliga julmarknad Julefrid i wintertid. Den är tänkt som ett alternativ till den kommersiella hetsen som råder såhär års.
– Det är en mer lantlig marknad, där man även kan lyssna på sagor och sitta ner och prata med varandra. Jag skulle säga att den är mer mysig än kommersiell. Besökarna får varva ner från julstressen, säger Barbro Franckie och fortsätter:
– Mycket av det vi gör handlar om människor, och statarna var inte direkt kommersiella eller ekonomiskt välstående. Lugnet passar oss bättre än ”hej tomtegubbar”.
På julmarknaden sjunger À capellatrion, som består av Tuva-Lill Elwerdotter, Sigrid Franckié och Lotte Walter, lugna och traditionella julsånger.
– Det blir pricken över i:et. Jag är jätteglad att de ställer upp båda dagarna, säger Barbro Franckie.

Pustar ut

Barbro Franckie med personal får pusta ut över julen, Statarmuseet stänger för drop in efter lucia, och öppnar igen den andra veckan i januari.
Nästa år planeras det bland annat för en utställning med tema slakt.
– Det låter lite makabert kanske, men där finns mycket att lära och ta ställning till, säger Barbro Franckie.
Samarbetet med Svedla kommun och Malmö stad kring temat ”bruka utan att förbruka”, som vänder sig till fjärdeklassare i de båda kommunerna, kommer också att utvekclas.
– Det är mycket kort beslutsgång här på muséet. Det händer mycket på vägen. Vi hoppas att folk fortsätter att söka sig hit. Vi är ett litet hus med en stor verksamhet, säger Barbro Franckie.

Publicerad 27 November 2015 08:45